Βατοπούλου Ανασταστία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

H Δρ. Aναστασία Βατοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και πήρε το πτυχίο Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύτηκε διδάκτορας της ίδιας σχολής αφού εκπόνησε διατριβή με θέμα την επίδραση του εμβολιασμού για τον HPV στην σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων και νέων γυναικών. Την άσκηση της ιατρικής άρχισε ως αγροτική γιατρός για ένα χρόνο σε άγονη περιοχή της Μακεδονίας και συνέχισε με την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής για δύο χρόνια στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ. Ακολούθως άρχισε την ειδικότητα της Γυναικολογίας στο Θεαγένειο Ινστιτούτο όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στην Αγγλία και διεύρυνε τις γνώσεις της και τις εμπειρίες της αφού παρέμεινε για 4 χρόνια σε νοσοκομεία στην περιοχή του Λονδίνου. Απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας το 2004 μετά από εξετάσεις. Μέχρι και σήμερα είναι εγγεγραμμένη στον Ιατρικό Σύλλογο του Ενωμένου Βασιλείου και μετά από επιτυχείς εξετάσεις αξιολόγησης συνεχίζει κατά περιόδους να ασκεί το επάγγελμα της Γυναικολόγου-Μαιευτήρα εκεί.

Η Αναστασία Βατοπούλου έχει εκτεταμένη εμπειρία, εδώ και μία δεκαετία, στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία. Σε αυτή εξειδικεύτηκε στην Β΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στην Αθήνα υπό την διεύθυνση του καθηγητή κου Γ.Κρεατσά και πιστοποιήθηκε λαμβάνοντας τον τίτλο της Fellow στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία (IFEPAG) μετά από εξετάσεις το 2013 στο Hong Kong. Μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στο τμήματος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στο University College London Hospital υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Sarah Creighton όπου είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην αντιμετώπιση πολλών περιπτώσεων με συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος και διαταραχές του φύλου, Το Νοέμβριο του 2019 μετεκπαιδεύτηκε για ένα μήνα στο Royal Children’s Hospital της Μελβούρνης που είναι κέντρο αναφοράς για όλη την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Για μία επταετία (2011 – 2018) υπηρέτησε ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος στην Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Γ Ν «Παπαγεωργίου». Η Αναστασία Βατοπούλου εδραίωσε το τακτικό εξωτερικό ιατρείο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας καλύπτοντας περιστατικά από όλη την Βόρεια Ελλάδα εφαρμόζοντας σύγχρονα διεθνή κλινικά πρωτόκολλα. Αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος της υποειδικότητας και εκπαίδευσε νεότερους ιατρούς στην άσκησή της. Ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος συμμετείχε στις κλινικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες της κλινικής και έκανε μαθήματα σε φοιτητές και ειδικευόμενους.

Η Αναστασία Βατοπούλου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαίκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας (EURAPAG) και αντιπρόσωπος της Ευρώπης στην Επιστημονική Επιτροπή που επιλέγει τα θέματα των ετήσιων συνεδρίων της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας (NASPAG). Έχει συμμετάσχει ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ως ομιλήτρια και ως εκπαιδεύτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ημερίδες και κλινικά φροντιστήρια με αντικείμενο την Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία και έχει δημοσιεύσεις σε ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής σε 4 ελληνικά συνέδρια Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας. Είναι μέλος διεθνών εταιρειών με αντικείμενα συναφή με την ειδικότητά της.

Η Αναστασία Βατοπούλου έχει ιδιωτικό ιατρείο στην Θεσσαλονίκη και εξασκεί όλο το φάσμα της ειδικότητας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία. Έχει οργανώσει ένα ιστότοπο (https://www.facebook.com/pagthessaloniki/) αφιερωμένο στην ενημέρωση των νέων σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικής υγείας.